Cordaan Jaarbeeld

Innovatie

Einde zelfsturing in Thuiszorg

Administratieve rompslomp, digitaal werken en veel geregel: verpleegkundigen en verzorgenden van Cordaan Thuiszorg werden niet onverdeeld enthousiast van het werken in zelfsturende teams. Zorgprofessionals zitten nu eenmaal niet te wachten op al dat regelwerk. Zij richten hun aandacht liever op hun cliënten. Daarom is de teamleider weer terug van weg geweest. Dat neemt niet weg dat wij nog steeds geloven in meer professionele autonomie en zelfontplooiing op de werkvloer. Wij moedigen onze medewerkers aan om mee te denken over de organisatie en de toekomst.

Artikel Trouw Artikel NRC

Duurzaamheid

Duurzaamheid. In elke krant lees je erover. Het is een thema dat niet zomaar weggaat of opgelost is. Ook de zorg staat voor uitdagingen om schoner, slimmer en socialer te worden. Cordaan onderneemt actief, bewust en soms onbewust, stappen om te verduurzamen. De Rookvrije generatie, de introductie van woonhulpen, het tegengaan van energieverspilling, het gebruiken van LED-verlichting, zonnepanelen en elektrische auto’s; allemaal initiatieven die ervoor zorgen dat we duurzamer worden. Het aantal initiatieven neemt toe. Stap voor stap werken wij toe naar een duurzamere organisatie, waarbij de cliënt voorop blijft staan.

Elektrische auto’s Duurzame huisvesting

WijkKliniek

In juni 2018 openden de deuren van de WijkKliniek in Amsterdam Zuidoost. In de WijkKliniek, een samenwerking tussen Cordaan, Amsterdam UMC/AMC en Zilveren Kruis, kunnen ouderen met acuut medische klachten terecht voor ziekenhuisbehandeling. Deze primeur in Nederland wordt op de voet gevolgd door verzekeraars, zorgaanbieders en ziekenhuizen. Want iedereen wil weten of dit initiatief een antwoord is op de toenemende zorgvraag van een groeiende groep ouderen. We organiseerden een minisymposium. Om onze ervaringen te kunnen delen, maar vooral om van elkaar te kunnen leren.

Twitterbericht Werken bij Cordaan

Met Cordaan in beweging

Dat bewegen belangrijk is, hoeven wij niemand te vertellen. Toch zijn er mensen, waaronder veel ouderen, die moeite hebben met bewegen. Speciaal voor hen is er nu het programma ‘Cordaan in beweging’: laagdrempelige oefeningen die je grotendeels kunt uitvoeren vanuit je stoel. Van al deze oefeningen maakten we instructie-video’s. Al deze video’s zijn terug te vinden op de YouTube-pagina ‘Cordaan in beweging’. Nog steeds geen zin om te bewegen? Hoogleraar Eric Scherder geeft het laatste zetje!

Youtube kanaal Video Erik Scherder

Geriatrische revalidatiezorg

Met onze Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ) willen wij kwetsbare ouderen helpen om zo snel mogelijk terug te keren naar hun vertrouwde thuissituatie. Dit vormt een belangrijke voorwaarde om deel te nemen aan het maatschappelijke leven. Om dit handen en voeten te geven, heeft Cordaan internist ouderengeneeskunde Monique Slee – Valentijn benoemd tot directeur ‘Specialistische Zorg voor Ouderen’. Aan haar de schone taak om eerstelijns verblijf, geriatrische revalidatie en de WijkKliniek dichtbij elkaar te brengen en zo een impuls te geven aan de doorontwikkeling van de herstelzorg voor ouderen.

Artikel Cordaan Artikel Skipr

VerzorgingsThuis

Cordaan staat open voor slimme technologie en innovatie. Zeker wanneer dit bijdraagt aan de zelfstandigheid van onze cliënten. Zo introduceerden wij Sensara Homecare: een handige tool voor toezicht op alleenstaande ouderen. Deze technologie is er speciaal voor ouderen die zelfstandig willen blijven wonen, maar waarbij twijfel bestaat of dit wel verantwoord is. Sensara registreert de aanwezigheid en verplaatsing in huis met bewegings- en open/dicht sensoren. Via een persoonlijke applicatie wordt deze informatie direct inzichtelijk gemaakt. Dit oogje in het zeil geeft een geruststellend gevoel bij cliënt, familieleden en mantelzorger.

Website Artikel Zorgsvisie

LifeWise-JobWise

Leven met een lichte verstandelijke beperking in een dynamische grote stad is een enorme uitdaging. Daarom ontwikkelde Cordaan in 2017 samen met Middin een begeleidingsmethode voor deze doelgroep. Handzaam en praktisch. LifeWise voorziet duidelijk in een behoefte. Vandaar dat we in 2018 de methode verder uitbreidden naar begeleiding bij werk: JobWise. Er is veel belangstelling van andere zorgorganisaties, en ook de (vak)pers besteedde ruim aandacht aan LifeWise. Bijvoorbeeld Brandpunt+, dat een indrukwekkende documentaire op televisie uitzond.

Documentaire Brandpunt+ Artikel VGN

Amsterdams Wijkverpleegkundig Collectief

Wijkteams werken niet meer vanuit zelfsturing, maar onder leiding van een teamcoördinator. Dit betekent eigen regie voor wijkverpleegkundigen, een betere invulling van het vak, en daardoor kwalitatief betere zorg. In januari 2019 is het Amsterdams Wijkverpleegkundig collectief gestart. De arbeidsmarkt is krap en de verwachting is dat het aantal medewerkers in de wijkzorg, niet in dezelfde mate zal toenemen. Met dit initiatief, waarin ruimte is voor persoonlijke en vakinhoudelijke professionalisering, willen we een impuls geven aan de instroom van wijkverpleegkundigen en verzorgenden.

Website Artikel Cordaan

VIC & IC De Werf

Voor locatie De Werf in Amsterdam-Noord, stond 2018 in het teken van grote veranderingen. 35 bewoners verhuisden naar Gaasperdam, nieuwe teams en woongroepen werden gevormd. Want na het succes van de eerste ‘VIC-Workhome’, zijn alle woongroepen overgegaan in IC’s of VIC’s. Hier werken begeleiders met de Triple C methode. Lees hier wat dit inhoudt voor de zorg en waarom hiervoor is gekozen.

Artikel Cordaan Website

Bijzonder Amsterdams

Nog geen product van Bijzonder Amsterdams in huis? Dat is bijzonder! Bij Bijzonder Amsterdams vind je unieke handgemaakte producten gemaakt door bijzondere mensen. Amsterdammers met een verstandelijke beperking ontpoppen zich tot ware kunstenaars en doen waar ze blij van worden: bijzondere artikelen maken. Dat resulteert in kleine en grote meesterwerkjes die stuk voor stuk met liefde en aandacht worden gemaakt. Van schattige knuffels tot vrolijk servies en van praktische tassen tot robuuste tafels. Ontdek nu zelf hoe bijzonder onze enige, echte, eigen Cordaan-collectie is!

Website Facebook pagina

Opening Eben Haëzer

Verpleeghuis Eben Haëzer is grondig gerenoveerd. Nieuw op deze locatie is de vestiging van de WijkKliniek. Ouderen uit de buurt die tijdelijk zorg nodig hebben, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname, kunnen er terecht. Daarmee wordt de buurtfunctie verstevigd. Want iedereen is welkom op Eben Haëzer. Bijvoorbeeld voor een smakelijke maaltijd in het restaurant Lokaal 219. Zo goed als nieuw is dit verpleeghuis weer toekomstbestendig.

Artikel Cordaan

Koers2020

De wereld om ons heen en de zorg in het bijzonder verandert snel. Dat vraagt om een strategische koers. In ‘Koers 2020’ beschrijft Cordaan haar visie en focus voor de komende jaren: “Cordaan staat dicht bij mensen. Wij werken in buurten en wijken. Met onze dienstverlening sluiten we zo veel mogelijk aan op de omgeving waar mensen zich thuis voelen, de levensfase waarin ze zich bevinden en de keuzes die zij zelf maken.” Vier pijlers zijn daarbij leidend: Kwaliteit, Samenwerking, Diversiteit en Innovatie. Meer weten?

Koers 2020

Duurzaamheid

Cordaan wil een duurzame organisatie zijn. Bij grote beslissingen vragen we ons daarom af: hoe voorkomen we dat we toekomstige generaties opzadelen met mogelijke negatieve gevolgen van onze keuzes? Hoe houden we onze ecologische voetafdruk minimaal? Veranderen vergt tijd. En duurzaam worden doe je niet zomaar even. Maar al onze nieuwbouw wordt energiezuinig, ons wagenpark deels afgebouwd en elektrisch waar mogelijk. Met ons Beleidsplan Duurzaamheid committeren we ons aan de 17 doelstellingen van de VN, waar ook gelijke rechten voor iedereen, werken aan een leefbare stad en veiligheid bij horen.

Artikel website 17 doelen

WijkKliniek

De WijkKliniek is een nieuw zorgconcept voor kwetsbare ouderen die normaal gesproken in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege acute medische problemen. De WijkKliniek biedt acute medische zorg en goede begeleiding om zo fit mogelijk weer naar huis te kunnen. Dit vermindert de druk van dichtslibbende spoedeisende hulpen, voorkomt nieuwe gezondheidsproblemen én zorgt ervoor dat ouderen thuis hun leven weer zo zelfstandig mogelijk kunnen oppakken. In de WijkKliniek werkt Cordaan samen met het Academisch Medisch Centrum (AMC) en Zilveren Kruis. Zij opende juni 2018 haar deuren in locatie Eben Haëzer.

Website

Met Cordaan in beweging

Bewegen is voor ieder mens, jong en oud, belangrijk om gezond en fit te blijven. Speciaal voor senioren zijn de ‘Cordaan in beweging’ programma’s gemaakt. In 7, 13 of 17 minuten laat onze bewegingsagoog Rutger Krikke zien hoe senioren kunnen trainen en werken aan een fitheid. De oefeningen worden zittend op een stoel uitgevoerd, wat fijn is voor mensen met beperkte belastbaarheid. Kijk naar Met Cordaan in beweging en probeer maar eens stil, te blijven zitten!

Webpagina met filmpjes

Triagetool

Cordaan werkt al enige tijd met een online triagetool. Deze triagesite maakt het mogelijk voor verzorgenden en verpleegkundigen in verpleeg- en verzorgingshuizen om ‘on the spot’ te triageren door middel van het beantwoorden van vragen op hun smartphone of tablet. Papieren hulpmiddelen zoals boekjes behoren daarmee tot het verleden. De tool is ook buiten Cordaan beschikbaar. Klik op deze link om de triagetool te openen.

Artikel

VerzorgingsThuis

De moeder van Manuel lijdt aan dementie. Ze woont zelfstandig in Amsterdam. Manuel is haar enige mantelzorger. Hij bezoekt haar driemaal per week om te helpen bij het huishouden. Vaker is – wegens werk en andere verplichtingen – niet mogelijk. Toch kan zijn moeder in haar eigen woning blijven wonen, dankzij de in huis geplaatste sensortechnologie. Manuel en de wijkverpleging kunnen op afstand beoordelen of er onvoorziene veranderingen zijn in het leefpatroon van moeder. Zodat ze tijdig kunnen bijspringen als dat nodig is. Dat geeft iedereen rust en vertrouwen. Zo werkt sensortechnologie.

Video Artikel Zorgvisie

Bijzonder Amsterdams

Bijzonder Amsterdams wil heel Nederland laten genieten van bijzondere producten. Elk product is uniek en wordt met de hand gemaakt door Amsterdammers met een verstandelijke beperking, die werken in de dagbestedingscentra en het Leerwerkbedrijf van Cordaan. Ze maken vrolijk serviesgoed, praktische tassen, iPadhoezen, robuuste tafels en nog veel meer bijzonders. Sociale hotspot Bijzonder Amsterdams op de Zwanenburgwal verkoopt deze schatten. En na het speuren tussen al dit moois kun je er even bijkomen onder het genot van een lunch of pittige kop koffie. Met natuurlijk iets lekkers erbij.

Artikel Parool

Opening Osdorperhof

In de verbouwde Osdorperhof aan de Sloterplas wonen ouderen, mensen met een verstandelijke beperking of psychische aandoening in een eigen appartement met zorg en begeleiding in de buurt. Steunkousen aantrekken, medicatie innemen, sociaal netwerk opbouwen: wie ondersteuning nodig heeft kan terecht bij thuiszorgmedewerkers en persoonlijk begeleiders van Cordaan. Het is een levendig pand, waar iedere bewoner de keus maakt: heb ik behoefte aan gezelschap of niet. Op de begane grond zijn dagelijks verschillende activiteiten, en schuiven (buurt)bewoners aan voor een kopje koffie of een gezonde warme maaltijd in het restaurant.

Artikel

De Oevers

De Oevers is een woon-, welzijn- en zorgformule voor ouderen die het zich kunnen permitteren hier extra voor te betalen. Wij willen met deze nieuwe formule tegemoetkomen aan de vraag van deze doelgroep. Uiteraard blijft onze kernactiviteit: zorg bieden aan mensen die niet kunnen bijbetalen. De eerste locatie van deze nieuwe formule – Zuidoever – komt op de prachtige Kop Zuidas. Het wordt een gebouw van de toekomst voor mensen met een zorgvraag. Het gebouw wordt stijlvol, licht, duurzaam, groen en is ruimtelijk opgezet met gezamenlijke ruimtes om elkaar te ontmoeten. De eerste paal is inmiddels geslagen, verwachtte opleverdatum: zomer 2019.

Website

LifeWise

Je handhaven in een steeds complexer wordende samenleving is voor (jong)volwassenen met een lichte verstandelijke beperking een enorme uitdaging. In de grote stad is dat door de grote hoeveelheid prikkels, gevaren en verleidingen extra moeilijk. Het risico op schulden, misbruik, uitbuiting, verslaving, criminaliteit en vereenzaming is voor deze groep burgers groot. Met collega-organisatie Middin en de Vrije Universiteit hebben we de werkzame elementen in de begeleiding van de doelgroep geanalyseerd en beschreven met als resultaat een handzaam methodisch kader voor begeleiders: LifeWise. Er is een webapp en een website.

Animatie: wat is LifeWise

Marius Meijboomstraat

Ieder kind heeft recht op een liefdevol thuis waar het zich veilig voelt en kan ontwikkelen. Soms is specialistische zorg nodig, waardoor opgroeien in het eigen gezin niet meer mogelijk is. Een ingrijpend proces voor het hele gezin. De Marius Meijboomstraat is een modern, splinternieuw gebouw dat een veilig, sfeervol tweede thuis of logeerplek biedt aan kinderen en volwassenen met meervoudig complexe handicaps. We werken er samen met Ons Tweede Thuis, Omega, ouders en andere verwanten. Dit jaar bestond de Marius 1 jaar. Dus ging de rode loper uit, en de kurk van de champagne.

Website

Ben Sajet Centrum

Tien Amsterdamse onderwijs-, onderzoeks-, en zorgorganisaties werken in het Ben Sajet Centrum samen aan de innovatie van de Langdurige Zorg. De samenstelling van de Amsterdamse bevolking verandert snel en de vraag naar zorg ook. Daarom is – op initiatief van Cordaan – dit centrum opgericht. In het Ben Sajet Centrum verbinden we wetenschappelijke inzichten met praktijkkennis. De focus ligt momenteel op vier thema’s: de zorgvriendelijke buurt, zelforganisatie in de buurt, smart zorgen en participeren in de samenleving. Op de website worden de thema’s verder uitgelicht.

Website