Cordaan Jaarbeeld

Diversiteit

Outsider art

‘Oog voor anders’ was de naam van een tentoonstelling in de Outsider Art Galerie die in het najaar werd geopend door Job Cohen. Het was een drieluik van verschillende perspectieven op de gehandicaptenzorg: portretfoto’s, helpende handen en de mensen met een beperking zelf. Het doel van de voorstelling was om oog te hebben voor de mens en niet zijn of haar beperking centraal zetten. Een andere succesvolle tentoonstelling was Raw Beauties. Met tekeningen, schilderijen, foto’s en beelden van figuren die afwijken van schoonheidsidealen, maar wel geladen zijn met emoties en betekenissen.

Artikel Cordaan Raw Beauties

Mini-Milkshake

Wat krijg je als je kleurrijke mensen met een beperking, Johnny de Mol en een feestje in het Westerpark zet? Mini Milkshake! Cordaan organiseerde in 2018 samen met All who Love en Philadelphia de tweede editie van het Mini Milkshake festival. Zelfs met 38°C waren cliënten, DJ’s en dansers niet te stoppen. Arjen Pits, vice-voorzitter van de cliëntenraad van Cordaan, was aanwezig om het evenement vast te leggen in zijn vlog. Door zijn vlog kun je zien hoe het festival wordt beleefd vanuit de ogen van cliënten.

Lees meer in Corso Vlog

Theater LeBelle

Eenheid van tijd, plaats en handeling. Dat is de succesformule van het klassieke theater. LeBelle blijkt er nog steeds volle zalen mee te trekken. Volle zwembaden zelfs. De voorstelling “Breken” in samenwerking jongerentheater DEGASTEN was in het zwembad van De Werf. Onder en boven water verbeeldden de acteurs het verlangen naar intimiteit. Daarmee werd LeBelle één van de publiekstrekkers op het Over het IJ-festival in het prachtige Amsterdam Noord.

Lees meer in Corso Website

Zondagsoos 25 jaar

Op locatie De Werf houden ze wel van een feestje. Iedere zondag is het raak met een gezellige soos boordevol creatieve activiteiten, spetterende optredens en lekkere hapjes. De trouwe bezoekers worden elke zondag verrast met een nieuw thema en originele activiteiten. In 2018 bestond de Zondagsoos 25 jaar en dat werd groots gevierd! Onze lieve en supergemotiveerde vrijwilligers werden uitgebreid in het zonnetje gezet. Loïs bijvoorbeeld, en haar zoon Marcello. Zij zijn elke zondag van de partij en onlosmakelijk met de Zondagsoos verbonden. En dat is het vieren waard!

Lees meer in Corso

Zuid-Europese verpleegkundigen

Mensen die zorg nodig hebben, laat je niet in de kou staan. Dus wat doen wij als we een nijpend tekort hebben aan zorgpersoneel? Dan kijken we over de grenzen! Meer specifiek naar Zuid-Europa waar veel werkloze verpleegkundigen met een uitstekende opleiding thuis zitten. Voordat de Italiaanse en Spaanse verpleegkundigen zelfstandig voor Cordaan Thuiszorg aan de slag kunnen, worden ze eerst vakkundig klaargestoomd. Zo leggen ze een Nederlands examen af, en worden ze in het BIG-register opgenomen. Het lijkt vergezocht, maar is een logische en onvermijdelijke stap.

Artikel Het Parool Artikel Cordaan

Zuidoever

In 2019 opent Cordaan haar deuren van een nieuwe woonlocatie: De Zuidoever. Een mooie aanvulling op het diverse zorgaanbod van Cordaan aan de inwoners van Amsterdam en omstreken. Ouderen die bereid zijn meer voor zorg te betalen, kunnen hier terecht. Op de kop van de Zuidas is de bouw van deze duurzame en groene locatie in volle gang.

Artikel Cordaan Website de Oevers

Scheurkalender Dementees

“Dementie is soms net Russische roulette. Het vernietigt, het ontregelt, het is onoplosbaar en het verrast”, aldus, de Amsterdamse schrijfster en geestelijk verzorgster Paula Irik. Maar dementie is nog zoveel meer. Zo staat het garant voor prachtige, ondeugende, ontroerende en inspirerende uitspraken. Deze uitspraken zijn nu gebundeld in de ‘Scheurkalender Dementees 2019’. “Wij willen de juweeltjes van het Dementees de wereld insturen”, riepen de samenstellers enthousiast. Na het doorbladeren van deze kalender is er maar één conclusie mogelijk: in die opzet zijn ze meer dan geslaagd!

Artikel Artikel NHD

Pride Amsterdam

Niet alleen kinderen zijn hard onder elkaar. Ouderen in verzorgingshuizen kunnen er ook wat van! Vandaar dat ‘roze ouderen’, zo’n 10 procent van de seniorenpopulatie, liever niet uit de kast komen over homoseksuele gevoelens. Cordaan zou Cordaan niet zijn, als het zich daarbij neer zou leggen. Wij zijn kleurrijk en sluiten niemand uit. Met initiatieven zoals de ‘Grey Pride’ (met onder andere een boot voor ‘roze ouderen’ die meevaart tijdens de Canal Parade) en de Roze Loper (een certificaat voor acceptatie van roze ouderen in verzorgingshuizen) vragen wij aandacht voor seksuele diversiteit.

Foto Artikel NRC

Slikproblemen

Wat te doen als je je plotseling verslikt? Lang niet iedereen weet dat. Gebleken is dat met name Turkse en Marokkaanse ouderen onvoldoende geïnformeerd zijn. Met alle risico’s van dien. Daarom nam Homeyra Saiid, logopediste bij Cordaan, het initiatief om een animatievideo te maken over het fenomeen ‘slikstoornissen’. Speciaal voor Turkse en Marokkaanse ouderen die de Nederlandse taal niet machtig zijn.

Animatievideo Turks Animatievideo Darija

Joodse ouderen

Bij Cordaan vinden wij het belangrijk dat cliënten helemaal zichzelf kunnen zijn. Daarbij houden wij vanzelfsprekend rekening met hun afkomst en geloofsovertuigingen. Boven alles willen wij een veilige plek voor gelijkgestemden bieden, waar onze cliënten zich op hun gemak voelen. In die visie past ook de overname van het onderdeel thuiszorg van Joods Maatschappelijk Werk (JMW). Ons doel is om de kwaliteit van zorg met een Joods karakter op een gezonde wijze voort te zetten. Net als bij de overname van de Joodse ouderenzorgorganisatie Beth Shalom in 2014.

Artikel Cordaan Artikel Skipr

De Elzen 35 jaar

De Elzen in Osdorp is een dagcentrum met een divers activiteitenaanbod voor mensen met een verstandelijke beperking. Van sport en spel, tot het schoonhouden van de buurt en werken in de horecagroep. Voor ieder wat wils. Dit jaar bestond de Elzen 35 jaar, reden voor een feestje dus! Een terugblik op en sfeerimpressie van deze dag is te lezen in deze editie van de Corso.

Lees meer in Corso

Outsider Art

Misschien wel de meest dynamische club bij Cordaan is de Outsider Art Galerie/ Atelier/ Artotheek. In het atelier naast de Hermitage maken outsider artists beeldende kunst, geven zij workshops en rondleidingen. Hun werk is verrassend, veelzijdig en ongepolijst. De galerie/ artotheek biedt deze kleurige kunstenaars een volwaardig podium, en Amsterdammers huren er unieke kunst per maand. Hoogtepunten in 2017 waren deelname aan de Biënnale in China, de covers die de kunstenaars maakten voor het limited-edition-kookboek van Ciel Bleu (Hotel Okura), en de tentoonstelling ‘Een leven in tekeningen’ van Marianne Schipaanboord.

Website Artikel aankondiging

Cordaanlezing

‘Zorgprofessionals staan in de frontlinie van de diverse samenleving’, stelt prof. dr. Monique Kremer – bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap – in haar bijdrage aan de Cordaanlezing van 2017. ‘En dat is een forse opgave. Om zorg op maat te bieden moeten zorgprofessionals onbevooroordeeld zijn: hun normen en waarden thuis laten en openstaan voor de diverse achtergronden van hun cliënten.’ Naast Monique Kremer sprak ook prof. dr. Halleh Ghorashi – hoogleraar Diversiteit & Integratie – over het thema ‘Zorg in een diverse stad.’ Bekijk hier de integrale opname van beide lezingen.’

Lezing Prof. dr. Ghorashi

Lezing Prof. dr. Kremer

Theater LeBelle

“Een ontroerende ervaring, die je bloed sneller doet stromen…” , schreef een bezoeker van Theater LeBelle na een voorstelling. Theater LeBelle is een theaterwerkplaats van Cordaan voor mensen met een verstandelijke beperking. De groep bestaat uit 14 spelers. De spelers krijgen dans- en theaterlessen en werken samen met professionele podiumkunstenaars. Meer weten over LeBelle en wanneer de voorstellingen zijn? Kijk dan op de website.

Website

Rollende keukens in De Buitenhof

Bij Cordaanlocatie De Buitenhof werd een geheel eigen versie van de Rollende Keukens, een mobiel eetfestijn voor liefhebbers, georganiseerd samen met de bewoners. Daarbij hebben zij de familieleden van bewoners en het personeel uitgenodigd. Doel van dit evenement is mensen samen te brengen. Een bewoner: “Ik kan niet anders zeggen, het is vandaag een topdag.” Het was een feest met verschillende soorten keukens, zoals Thais, Surinaams én Nederlands, en het zag er zo uit.

Bekijk video

Expositie WereldAlzheimerdag

Ons Expertise Netwerk Dementie ontwikkelt kennis en stelt ervaring beschikbaar over dementie. We willen de ziekte bespreekbaar en zichtbaar maken. Bijvoorbeeld met de foto-expositie ‘De vele gezichten van Alzheimer’. Bewoners van De Buitenhof poseerden onbevangen voor de camera van Louiza Mei King. Met als resultaat een prachtige verzameling intense, menselijke portretten.

Website fotograaf

Wimpie & de Domino’s

Wimpie & de Domino’s is een popgroep waar mensen met een verstandelijke beperking hun muzikale vaardigheden laten horen. Samen met coaches Arnold, Ronald en Mark hebben de Wimpie’s de afgelopen jaren hun muzikale talent ontwikkeld en een stevig repertoire opgebouwd. Regelmatig worden nieuwe nummers uitgebracht. En daar hoort natuurlijk een goede videoclip bij. De opnames voor de clip bij het nummer ‘Lichtjes in je ogen’ zijn in volle gang. De fans moeten dus nog even wachten.

Facebook

Diversiteit bij Cordaan

Amsterdam heeft een lange historie van tolerantie. De stad is er trots op een thuis te zijn voor mensen van over de hele wereld, met in totaal 180 nationaliteiten. Cordaan is er voor al deze Amsterdammers. Ghaneze ouderen in Zuidoost, bebaarde Satudarah’s met getatoeëerde armen, jonge kinderen met leerachterstand, Syrische vluchtelingen, roze 65+-ers, eerstegeneratie gastarbeiders uit Turkije, Chinese restauranthouders in de Nieuwmarkbuurt. Voor iedereen zoeken we naar de best passende zorg en ondersteuning. We willen hierbij niet alleen tolerant zijn, maar diversiteit omarmen.

Website

Selfie Arjen Pits

Staatsbosbeheer was in 2017 één van de genomineerde organisaties voor het ‘Ei van Columbus’: een prijs waarbij bedrijven die samenwerken met ons Leerwerkbedrijf in het zonnetje worden gezet. Arjen Pits werkt samen met Staatsbosbeheer aan het groenonderhoud in het Diemerbos. Hij heeft het syndroom van Klinefelter. Daardoor heeft hij een lichte verstandelijke beperking en een aantal lichamelijke klachten. Arjen: “Het leven gaat door. Je moet altijd positief blijven en kijken naar de dingen die je wel kan.” Lees het volledige interview met Arjen in Markant, p.35.

Tijdschrift Markant

Pride Amsterdam

Elk jaar vaart Cordaan mee met de Canal Parade. Om te laten zien dat we er voor iedereen zijn: dun, rood, dik, bruin, trans, genderqueer, gay, bi of doorsnee, Westerse of niet-Westers. In 2017 lieten de opvarenden, medewerkers en cliënten, met roze lopers (sleutels) zien dat we de LHBTIQA-gemeenschap omarmen, ook in de zorg. Het was een kleurrijk gezelschap en een mooi feest. Onderdeel van Pride Amsterdam is Senior Pride: een speciaal programma gericht op roze en andere ouderen. Cordaan werkt hierin samen met Amsta, Amstelring, COC en Mokum Roze.

Verslag 2017 Senior Pride

Joodse ouderen: boek 80plus Joden

Wat houdt Joden bijeen? Is het God? Zijn het de feestdagen? Is het antisemitisme? Humor en zelfspot? Die vraag proberen bewoners van het zorgcentrum Beth Shalom te beantwoorden in het foto- en interviewboek ‘80plus Joden’. In het boek vertellen bewoners en betrokkenen over kind zijn in de dertiger jaren, over de enorme impact van de oorlog op hun jeugd en verdere leven en over de kille opbouwjaren ‘50 en ’60. Over het leven in Beth Shalom, wat Joods-zijn voor hen betekent en wat hen bindt.

Artikel NRC