Cordaan Jaarbeeld 2018

Kwaliteit

Diva Dichtbij

De zesde plaats in de landelijke audit van Gastvrijheidszorg met Sterren. Die behaalde locatie De Marke De Meenthoek. De prijs was een optreden van Diva Dichtbij. Zangeres Isabelle Scholte ging de sterren uit de hemel zingend langs alle huiskamers. Van Bach’s Ave Maria tot De Kat van Ome Willem galmde het door het hele huis. Tot zichtbaar genoegen en ontroering van alle bewoners.

Artikel Huizer Courant Artikel Cordaan

Herstel Werkt!

Cordaan werkt samen met Amsterdamse GGZ-organisaties in ‘Herstel Werkt!’. De website Herstel werkt! geeft een overzicht van alle herstelgerichte activiteiten in de wijken van Amsterdam. Inlooplocaties, ervarings- en herstelgroepen, cursussen als mindfulness, omgaan met stress, en individuele begeleiding. Cliënten kunnen werken aan herstel in een groep of individueel. Er zijn diverse mogelijkheden voor een cursus of eerst maar ergens inlopen. Daarnaast is er gelegenheid om te ontwikkelen in ervaringsdeskundigheid. Bekijk de website Herstel Werkt! over het herstelgerichte activiteitenaanbod van Cordaan, Arkin, HVO Querido, GGZ Ingeest, De Regenbooggroep en Leger des Heils.

Website

Privacy & AVG

Sinds mei 2018 geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Daarmee gelden nu in heel Europa dezelfde privacyregels. Ook voor Cordaan betekent dit nog zorgvuldiger omgaan met persoonsgegevens van cliënten en medewerkers. Daar is het afgelopen jaar flink in geïnvesteerd. Medewerkers hebben middels een e-learning hun kennis over privacy en de bijbehorende regels kunnen bijspijkeren, en veel energie gestopt in het informeren van cliënten over privacy-rechten. De nieuwe functionaris gegevensbescherming coördineert en bewaakt deze rechten.

Folder Website

Arbeidsmarktcampagne

Cordaan denkt zoveel mogelijk in kansen en mogelijkheden, in plaats van in beperkingen en bedreigingen. Waar het gerenommeerde accountantsbureau EY de arbeidsmarkt in de zorg typeert als ‘een vechtmarkt’, denken we liever in oplossingen. Pien de Jong: “Niks vechtmarkt, de zorg moet gewoon harder en creatiever aan de slag: vaart maken met de ontwikkeling van eigen onderwijsconcepten, ook voor andere doelgroepen. Samenwerken en initiatief nemen. Goede nieuwe medewerkers rollen niet meer vanzelf uit de schoolbanken!”

Artikel de Volkskrant

TopDoks – Het Kinderteam

Hoe briljant is jouw lichaam? Wat kan je lichaam allemaal en wat kan er allemaal fout gaan? In het NPO 3 programma ‘Topdoks’ geven presentatrice Rachel en dokter Elbert antwoord op deze vragen. Samen met Marcel, verpleegkundige bij het kinderteam van Cordaan, helpen zij Roemer met haar voeding door een sonde, Ummut met het toedienen van medicatie en leren zij Morris hoe hij zelf insuline kan spuiten. Op 11 november was er een tweede uitzending waarbij Rachel op stap ging met ambulant verpleegkundige Sabah.

Artikel Cordaan Aflevering

Wijkverpleegkundigen

Dankzij de thuiszorg kunnen ouderen langer thuis wonen. Zij koesteren vaak de wens om te wonen in een vertrouwde omgeving met zorg verleend door een vertrouwd team. Maar de thuiszorg staat onder druk: er is een behoefte aan personeel en krapte op de woningmarkt. Om te voorkomen dat steeds meer Amsterdammers zonder zorg komen te zitten, is Cordaan in gesprek met de gemeente, zorgverzekeraars en ziekhuizen. Met veel uitzoekwerk is er veel mogelijk.

Blog Artikel Cordaan

Ontwikkeling RvB

Na 21 jaar heeft bestuursvoorzitter Eelco Damen Cordaan verlaten. Maar niet voordat hij uitgebreid de tijd nam voor een interview met de Corso: het magazine voor Amsterdammers met een verstandelijke beperking. In dit vraaggesprek stond hij uitgebreid stil bij zijn ervaringen bij Cordaan. Eelco laat een financieel en kwalitatief solide organisatie achter. Zijn takenpakket is inmiddels overgenomen door Godfried Barnasconi, voorheen bestuursvoorzitter van Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Yvonne Wilders was twee jaar lid van de Raad van Bestuur. Zij verliet Cordaan en werd bestuursvoorzitter in het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp.

Lees meer in Corso Artikel Cordaan

Vrijwilligers

Vrijwilligers bij Cordaan zijn onmisbaar en ontzettend waardevol. Zij maken zo veel meer mogelijk voor onze cliënten. Vaak zijn het kleine dingen die het doen, zoals een wandeling of een rondje met de bus. Net die dingen waar begeleiders niet structureel de tijd voor hebben. In 2018 startten we de pilot ‘Zorgvrijwilliger’: een maatje voor mensen met dementie of een zware lichamelijke beperking, die ook lichte verzorgingstaken mogen doen.

Artikel Cordaan Website

Nieuw elektronisch cliëntendossier

Cordaan maakte dit jaar de overstap naar één gezamenlijk elektronisch cliëntdossier: Ons van Nedap. Vanaf nu werken alle bij de cliënt betrokken zorgprofessionals samen in hetzelfde dossier. Zo wordt het makkelijker om met elkaar te communiceren en hebben zorgmedewerkers, ongeacht waar ze zijn, altijd toegang tot het dossier.

Website Nedap

Kennisontwikkeling ouderenzorg

Sterker inzetten op kennisontwikkeling en kwaliteitsprojecten om de ouderenzorg te verbeteren. Dat zijn de redenen voor het VWS om Cordaan en UNO-VUmc structurele financiering te bieden. Drie thema’s staan centraal: zorg voor mensen met een hersenaandoening, zorg voor revalidanten en goede organisatie van zorg.

Artikel Cordaan

Kijk mij eens

Zoals de titel al doet vermoeden, is dit boek het bekijken meer dan waard. Het is geschreven voor kinderen van 8 tot 10 jaar die opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking. Mariette van Bilderbeek, beleidsadviseur bij Cordaan Jeugd, nam het initiatief voor dit boek en heeft het samen met ervaringsdeskundigen en professionals samengesteld. Het boek beschrijft een dag uit het leven van Naomi, kind van een moeder met een verstandelijke beperking. Benieuwd naar de belevenissen van Naomi?

“Kijk mij eens!” is gratis verkrijgbaar via cordaanjeugd@cordaan.nl of te bestellen in de webshop van Sien.

Website Sien

Kom tot Bloei

Zo luidt de slogan van onze wervingscampagne. Cordaan biedt haar medewerkers en leidinggevenden een breed scala aan opleidingen en trainingen aan. Het leermanagementsysteem ‘Leren bij Cordaan’ geeft medewerkers de mogelijkheid om via scholingen en trainingen vakbekwaam te blijven en te groeien. Van vakinhoudelijke opleidingen tot training in persoonlijke presentatie en leiderschap. Waar sta je nu en waar wil je heen? Medewerkers van Cordaan bepalen hun eigen groeipad.

Video