Cordaan Jaarbeeld 2018

Innovatie

Einde zelfsturing in Thuiszorg

Administratieve rompslomp, digitaal werken en veel geregel: verpleegkundigen en verzorgenden van Cordaan Thuiszorg werden niet onverdeeld enthousiast van het werken in zelfsturende teams. Zorgprofessionals zitten nu eenmaal niet te wachten op al dat regelwerk. Zij richten hun aandacht liever op hun cliënten. Daarom is de teamleider weer terug van weg geweest. Dat neemt niet weg dat wij nog steeds geloven in meer professionele autonomie en zelfontplooiing op de werkvloer. Wij moedigen onze medewerkers aan om mee te denken over de organisatie en de toekomst.

Artikel Trouw Artikel NRC

Duurzaamheid

Duurzaamheid. In elke krant lees je erover. Het is een thema dat niet zomaar weggaat of opgelost is. Ook de zorg staat voor uitdagingen om schoner, slimmer en socialer te worden. Cordaan onderneemt actief, bewust en soms onbewust, stappen om te verduurzamen. De Rookvrije generatie, de introductie van woonhulpen, het tegengaan van energieverspilling, het gebruiken van LED-verlichting, zonnepanelen en elektrische auto’s; allemaal initiatieven die ervoor zorgen dat we duurzamer worden. Het aantal initiatieven neemt toe. Stap voor stap werken wij toe naar een duurzamere organisatie, waarbij de cliënt voorop blijft staan.

Elektrische auto’s Duurzame huisvesting

WijkKliniek

In juni 2018 openden de deuren van de WijkKliniek in Amsterdam Zuidoost. In de WijkKliniek, een samenwerking tussen Cordaan, Amsterdam UMC/AMC en Zilveren Kruis, kunnen ouderen met acuut medische klachten terecht voor ziekenhuisbehandeling. Deze primeur in Nederland wordt op de voet gevolgd door verzekeraars, zorgaanbieders en ziekenhuizen. Want iedereen wil weten of dit initiatief een antwoord is op de toenemende zorgvraag van een groeiende groep ouderen. We organiseerden een minisymposium. Om onze ervaringen te kunnen delen, maar vooral om van elkaar te kunnen leren.

Twitterbericht Werken bij Cordaan

Met Cordaan in beweging

Dat bewegen belangrijk is, hoeven wij niemand te vertellen. Toch zijn er mensen, waaronder veel ouderen, die moeite hebben met bewegen. Speciaal voor hen is er nu het programma ‘Cordaan in beweging’: laagdrempelige oefeningen die je grotendeels kunt uitvoeren vanuit je stoel. Van al deze oefeningen maakten we instructie-video’s. Al deze video’s zijn terug te vinden op de YouTube-pagina ‘Cordaan in beweging’. Nog steeds geen zin om te bewegen? Hoogleraar Eric Scherder geeft het laatste zetje!

Youtube kanaal Video Erik Scherder

Geriatrische revalidatiezorg

Met onze Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ) willen wij kwetsbare ouderen helpen om zo snel mogelijk terug te keren naar hun vertrouwde thuissituatie. Dit vormt een belangrijke voorwaarde om deel te nemen aan het maatschappelijke leven. Om dit handen en voeten te geven, heeft Cordaan internist ouderengeneeskunde Monique Slee – Valentijn benoemd tot directeur ‘Specialistische Zorg voor Ouderen’. Aan haar de schone taak om eerstelijns verblijf, geriatrische revalidatie en de WijkKliniek dichtbij elkaar te brengen en zo een impuls te geven aan de doorontwikkeling van de herstelzorg voor ouderen.

Artikel Cordaan Artikel Skipr

VerzorgingsThuis

Cordaan staat open voor slimme technologie en innovatie. Zeker wanneer dit bijdraagt aan de zelfstandigheid van onze cliënten. Zo introduceerden wij Sensara Homecare: een handige tool voor toezicht op alleenstaande ouderen. Deze technologie is er speciaal voor ouderen die zelfstandig willen blijven wonen, maar waarbij twijfel bestaat of dit wel verantwoord is. Sensara registreert de aanwezigheid en verplaatsing in huis met bewegings- en open/dicht sensoren. Via een persoonlijke applicatie wordt deze informatie direct inzichtelijk gemaakt. Dit oogje in het zeil geeft een geruststellend gevoel bij cliënt, familieleden en mantelzorger.

Website Artikel Zorgsvisie

LifeWise-JobWise

Leven met een lichte verstandelijke beperking in een dynamische grote stad is een enorme uitdaging. Daarom ontwikkelde Cordaan in 2017 samen met Middin een begeleidingsmethode voor deze doelgroep. Handzaam en praktisch. LifeWise voorziet duidelijk in een behoefte. Vandaar dat we in 2018 de methode verder uitbreidden naar begeleiding bij werk: JobWise. Er is veel belangstelling van andere zorgorganisaties, en ook de (vak)pers besteedde ruim aandacht aan LifeWise. Bijvoorbeeld Brandpunt+, dat een indrukwekkende documentaire op televisie uitzond.

Documentaire Brandpunt+ Artikel VGN

Amsterdams Wijkverpleegkundig Collectief

Wijkteams werken niet meer vanuit zelfsturing, maar onder leiding van een teamcoördinator. Dit betekent eigen regie voor wijkverpleegkundigen, een betere invulling van het vak, en daardoor kwalitatief betere zorg. In januari 2019 is het Amsterdams Wijkverpleegkundig collectief gestart. De arbeidsmarkt is krap en de verwachting is dat het aantal medewerkers in de wijkzorg, niet in dezelfde mate zal toenemen. Met dit initiatief, waarin ruimte is voor persoonlijke en vakinhoudelijke professionalisering, willen we een impuls geven aan de instroom van wijkverpleegkundigen en verzorgenden.

Website Artikel Cordaan

VIC & IC De Werf

Voor locatie De Werf in Amsterdam-Noord, stond 2018 in het teken van grote veranderingen. 35 bewoners verhuisden naar Gaasperdam, nieuwe teams en woongroepen werden gevormd. Want na het succes van de eerste ‘VIC-Workhome’, zijn alle woongroepen overgegaan in IC’s of VIC’s. Hier werken begeleiders met de Triple C methode. Lees hier wat dit inhoudt voor de zorg en waarom hiervoor is gekozen.

Artikel Cordaan Website

Bijzonder Amsterdams

Nog geen product van Bijzonder Amsterdams in huis? Dat is bijzonder! Bij Bijzonder Amsterdams vind je unieke handgemaakte producten gemaakt door bijzondere mensen. Amsterdammers met een verstandelijke beperking ontpoppen zich tot ware kunstenaars en doen waar ze blij van worden: bijzondere artikelen maken. Dat resulteert in kleine en grote meesterwerkjes die stuk voor stuk met liefde en aandacht worden gemaakt. Van schattige knuffels tot vrolijk servies en van praktische tassen tot robuuste tafels. Ontdek nu zelf hoe bijzonder onze enige, echte, eigen Cordaan-collectie is!

Website Facebook pagina

Opening Eben Haëzer

Verpleeghuis Eben Haëzer is grondig gerenoveerd. Nieuw op deze locatie is de vestiging van de WijkKliniek. Ouderen uit de buurt die tijdelijk zorg nodig hebben, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname, kunnen er terecht. Daarmee wordt de buurtfunctie verstevigd. Want iedereen is welkom op Eben Haëzer. Bijvoorbeeld voor een smakelijke maaltijd in het restaurant Lokaal 219. Zo goed als nieuw is dit verpleeghuis weer toekomstbestendig.

Artikel Cordaan