Cordaan Jaarbeeld 2018

Diversiteit

Outsider art

‘Oog voor anders’ was de naam van een tentoonstelling in de Outsider Art Galerie die in het najaar werd geopend door Job Cohen. Het was een drieluik van verschillende perspectieven op de gehandicaptenzorg: portretfoto’s, helpende handen en de mensen met een beperking zelf. Het doel van de voorstelling was om oog te hebben voor de mens en niet zijn of haar beperking centraal zetten. Een andere succesvolle tentoonstelling was Raw Beauties. Met tekeningen, schilderijen, foto’s en beelden van figuren die afwijken van schoonheidsidealen, maar wel geladen zijn met emoties en betekenissen.

Artikel Cordaan Raw Beauties

Mini-Milkshake

Wat krijg je als je kleurrijke mensen met een beperking, Johnny de Mol en een feestje in het Westerpark zet? Mini Milkshake! Cordaan organiseerde in 2018 samen met All who Love en Philadelphia de tweede editie van het Mini Milkshake festival. Zelfs met 38°C waren cliënten, DJ’s en dansers niet te stoppen. Arjen Pits, vice-voorzitter van de cliëntenraad van Cordaan, was aanwezig om het evenement vast te leggen in zijn vlog. Door zijn vlog kun je zien hoe het festival wordt beleefd vanuit de ogen van cliënten.

Lees meer in Corso Vlog

Theater LeBelle

Eenheid van tijd, plaats en handeling. Dat is de succesformule van het klassieke theater. LeBelle blijkt er nog steeds volle zalen mee te trekken. Volle zwembaden zelfs. De voorstelling “Breken” in samenwerking jongerentheater DEGASTEN was in het zwembad van De Werf. Onder en boven water verbeeldden de acteurs het verlangen naar intimiteit. Daarmee werd LeBelle één van de publiekstrekkers op het Over het IJ-festival in het prachtige Amsterdam Noord.

Lees meer in Corso Website

Zondagsoos 25 jaar

Op locatie De Werf houden ze wel van een feestje. Iedere zondag is het raak met een gezellige soos boordevol creatieve activiteiten, spetterende optredens en lekkere hapjes. De trouwe bezoekers worden elke zondag verrast met een nieuw thema en originele activiteiten. In 2018 bestond de Zondagsoos 25 jaar en dat werd groots gevierd! Onze lieve en supergemotiveerde vrijwilligers werden uitgebreid in het zonnetje gezet. Loïs bijvoorbeeld, en haar zoon Marcello. Zij zijn elke zondag van de partij en onlosmakelijk met de Zondagsoos verbonden. En dat is het vieren waard!

Lees meer in Corso

Zuid-Europese verpleegkundigen

Mensen die zorg nodig hebben, laat je niet in de kou staan. Dus wat doen wij als we een nijpend tekort hebben aan zorgpersoneel? Dan kijken we over de grenzen! Meer specifiek naar Zuid-Europa waar veel werkloze verpleegkundigen met een uitstekende opleiding thuis zitten. Voordat de Italiaanse en Spaanse verpleegkundigen zelfstandig voor Cordaan Thuiszorg aan de slag kunnen, worden ze eerst vakkundig klaargestoomd. Zo leggen ze een Nederlands examen af, en worden ze in het BIG-register opgenomen. Het lijkt vergezocht, maar is een logische en onvermijdelijke stap.

Artikel Het Parool Artikel Cordaan

Zuidoever

In 2019 opent Cordaan haar deuren van een nieuwe woonlocatie: De Zuidoever. Een mooie aanvulling op het diverse zorgaanbod van Cordaan aan de inwoners van Amsterdam en omstreken. Ouderen die bereid zijn meer voor zorg te betalen, kunnen hier terecht. Op de kop van de Zuidas is de bouw van deze duurzame en groene locatie in volle gang.

Artikel Cordaan Website de Oevers

Scheurkalender Dementees

“Dementie is soms net Russische roulette. Het vernietigt, het ontregelt, het is onoplosbaar en het verrast”, aldus, de Amsterdamse schrijfster en geestelijk verzorgster Paula Irik. Maar dementie is nog zoveel meer. Zo staat het garant voor prachtige, ondeugende, ontroerende en inspirerende uitspraken. Deze uitspraken zijn nu gebundeld in de ‘Scheurkalender Dementees 2019’. “Wij willen de juweeltjes van het Dementees de wereld insturen”, riepen de samenstellers enthousiast. Na het doorbladeren van deze kalender is er maar één conclusie mogelijk: in die opzet zijn ze meer dan geslaagd!

Artikel Artikel NHD

Pride Amsterdam

Niet alleen kinderen zijn hard onder elkaar. Ouderen in verzorgingshuizen kunnen er ook wat van! Vandaar dat ‘roze ouderen’, zo’n 10 procent van de seniorenpopulatie, liever niet uit de kast komen over homoseksuele gevoelens. Cordaan zou Cordaan niet zijn, als het zich daarbij neer zou leggen. Wij zijn kleurrijk en sluiten niemand uit. Met initiatieven zoals de ‘Grey Pride’ (met onder andere een boot voor ‘roze ouderen’ die meevaart tijdens de Canal Parade) en de Roze Loper (een certificaat voor acceptatie van roze ouderen in verzorgingshuizen) vragen wij aandacht voor seksuele diversiteit.

Foto Artikel NRC

Slikproblemen

Wat te doen als je je plotseling verslikt? Lang niet iedereen weet dat. Gebleken is dat met name Turkse en Marokkaanse ouderen onvoldoende geïnformeerd zijn. Met alle risico’s van dien. Daarom nam Homeyra Saiid, logopediste bij Cordaan, het initiatief om een animatievideo te maken over het fenomeen ‘slikstoornissen’. Speciaal voor Turkse en Marokkaanse ouderen die de Nederlandse taal niet machtig zijn.

Animatievideo Turks Animatievideo Darija

Joodse ouderen

Bij Cordaan vinden wij het belangrijk dat cliënten helemaal zichzelf kunnen zijn. Daarbij houden wij vanzelfsprekend rekening met hun afkomst en geloofsovertuigingen. Boven alles willen wij een veilige plek voor gelijkgestemden bieden, waar onze cliënten zich op hun gemak voelen. In die visie past ook de overname van het onderdeel thuiszorg van Joods Maatschappelijk Werk (JMW). Ons doel is om de kwaliteit van zorg met een Joods karakter op een gezonde wijze voort te zetten. Net als bij de overname van de Joodse ouderenzorgorganisatie Beth Shalom in 2014.

Artikel Cordaan Artikel Skipr

De Elzen 35 jaar

De Elzen in Osdorp is een dagcentrum met een divers activiteitenaanbod voor mensen met een verstandelijke beperking. Van sport en spel, tot het schoonhouden van de buurt en werken in de horecagroep. Voor ieder wat wils. Dit jaar bestond de Elzen 35 jaar, reden voor een feestje dus! Een terugblik op en sfeerimpressie van deze dag is te lezen in deze editie van de Corso.

Lees meer in Corso