Cordaan Jaarbeeld 2017

Samenwerking

Oma’s Soep

Iedere maandag arriveren de jongens van Oma’s Soep met kratten vol verse groenten op d’ Oude Raai, om samen met de ouderen verse soep te maken. De deelnemers wassen en snijden samen alle groenten en toveren ze om tot een overheerlijke soep boordevol vitaminen! Met elkaar eten ze de soep, waarna de jongens liters soep mee naar hun winkel nemen voor de verkoop. Oma’s soep komt in buurthuizen en dagbestedingscentra en bereikt zo veel (eenzame) ouderen. Bij Cordaan zijn we heel blij met deze samenwerking. En met de soep!

Oma’s Soep op Facebook

Staatsbosbeheer

Het leerwerkbedrijf van Cordaan geeft mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans onder begeleiding te werken, certificaten te behalen en zo mogelijk toe te werken naar betaald werk. We werken hierbij intensief samen met bedrijven & organisaties in Amsterdam en Diemen. Een mooi voorbeeld van zo’n win-winsituatie is Staatsbosbeheer. In 2017 opende zij een infotheek in boerderij Landlust. De jarenlange samenwerking met Cordaan is bekrachtigd in het beheer van het Diemerbos. Bekijk de verhalen van Joshua, Rudy en Ramazan, en lees de blog van boswachter Marijke over haar ervaringen.

Blog boswachter Video

Ei van Columbus

Roberto is superblij met zijn werk als vakkenvuller bij Albert Heijn. Voor adjunct-directeur Peter Poelstra van groothandel De Kweker is de Cordaan-ploeg inmiddels onmisbaar. Het zijn twee voorbeelden van werksituaties waar cliënten met een arbeidshandicap een volwaardige prestatie leveren. Voor werkgevers die hen deze kans bieden, stelt het Leerwerkbedrijf van Cordaan jaarlijks een prijs beschikbaar: het Ei van Columbus. De Kweker was in 2017 de winnaar.

Magazine ‘In goede banen’

Beter Samen in Noord

Uit onderzoek blijkt dat inwoners van Amsterdam-Noord vaker te maken krijgen met chronische meervoudige problematiek, psychische aandoeningen en eenzaamheid dan inwoners van andere Amsterdamse stadsdelen. Dit vraagt om een vernieuwende aanpak. Cordaan tekende daarom de intentieverklaring ‘Beter Samen in Noord’ samen met Gemeente Amsterdam, Zilveren Kruis en 12 zorg- en welzijnsaanbieders. De partijen geven in de intentieverklaring aan met deze samenwerking de vraag van de cliënt centraal te stellen. Een baanbrekend initiatief, dat met de huidige financieringsstructuur niet eerder mogelijk was.

Website  Artikel Cordaan

Troeptrimmers

Bij locatie Geuzenhoek zoeken we de samenwerking met de buurt. Elke donderdag gaan bewoners met een psychische aandoening op stap om ‘troep te trimmen’, ofwel: zwerfvuil in de buurt te verwijderen. Initiatiefnemer en Cordaanmedewerker Jeroen Schmidt: “Cordaan wil zoveel mogelijk verbinden met de buurt. Deze activiteit past daar prima in: deelnemers hebben zinvolle dagbesteding en werken aan hun conditie. Regen en wind deren ons niet, er wordt elke week hard gewerkt en veel gelachen.’ Stadsdeelkantoor Nieuw-West voorziet de troeptrimmers van de middelen om het werk goed te kunnen doen.

Artikel Echo

Van Gogh

Anna Combee (73) krijgt spontaan applaus van de andere deelnemers. Haar tekening maakt een overtuigende indruk. De workshop ‘Kunst maakt de mens’ biedt 70-plussers een inspirerende leerlijn, gekoppeld aan museumbezoek. En wat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en het Van Gogh museum? De workshop daagt ouderen uit. Meer dan de helft komt voor het eerst actief in aanraking met kunst. Zij bewijzen: je bent nooit te oud om te leren!

Lees meer

SeniorenStudent

In de dagelijkse zorgverlening kan er veel. Maar af en toe is wat extra aandacht voor cliënten heel welkom. Om die reden werkt Cordaan samen met SeniorenStudent. SeniorenStudent koppelt studenten en ouderen aan elkaar. Voor hulp en ondersteuning, maar vooral voor gezelschap. In een aantal huizen van Cordaan komen studenten regelmatig langs om iets te ondernemen met bewoners. Een praatje, een wandeling: echt contact. En dat levert bijzondere ontmoetingen op. Bijvoorbeeld tussen Sientje (21) en Lies (92). Sientje: “Het is hartstikke fijn om te zien dat Lies plezier heeft in het wandelen.”

Website  Artikel Cordaan

Granny’s Finest

Amsterdammers wonen het liefst zelfstandig thuis, in de eigen buurt. Tussen vertrouwde gezichten, de slager om de hoek en dichtbij het stamcafé voor een pikketanissie. Maar wie minder mobiel wordt en moeilijk de deur uit kan, wordt kwetsbaar, en kan vereenzamen. Granny’s Finest wil hier een rol spelen. In twee locaties van Cordaan breien begaafde breiers op leeftijd stoere sjaals, mutsen en wanten naar ontwerpen van jonge designers. Oma Sjaan, opa Kees, en mevrouw Boldewijn breien schouder aan schouder en maken zo de wereld een stukje warmer. En definitely stijlvoller!

Website

Oopoeh

Cordaan steunt met veel enthousiasme Stichting OOPOEH: Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier. OOPOEH koppelt ouderen (oopoehs) aan huisdieren die een oppas nodig hebben. Veel ouderen zouden graag een huisdier houden, maar willen of kunnen de volledige zorg niet meer dragen. Veel huisdieren zijn overdag alleen. OOPOEH koppelt ze aan elkaar, en ziet drie winnaars: ouderen genieten van gezelschap en bewegen meer, huisdieren krijgen liefdevolle aandacht, en hun baasjes een betrouwbare oppas voor hun dier. Lees het verhaal van Dic en Pou om te zien hoe OOPOEH werkt.

Website Succesverhaal

De Buren

In januari opende sociale startup De Buren Kadoelerbreek in Amsterdam Noord. Buurtbewoners kunnen hier elke dag terecht voor koffie, taart, een gezonde lunch of een lekker diner. Bij De Buren doen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt via een leerwerktraject horecaervaring op. Hierdoor maken ze meer kans op een betaalde baan.

Meer info Artikel opening

Fieldlab

In september 2017 startte de Vakschool Langdurige Zorg in Fieldlab Hof van Sloten. De vakschool is een innovatieve samenwerking van ROC Amsterdam, ROC TOP, Amstelring, Zorggroep Amsterdam Oost, Amsta en Cordaan. Samen bieden ze de splinternieuwe opleiding MBO-Verpleegkundige aan. Leren in de praktijk staat in deze opleiding voorop. Anne Ausema, projectleider Fieldlab Hof van Sloten: “We leiden studenten op, daar waar de cliënt woont. Theorie en praktijk ontmoeten elkaar in de wijk.” Met als resultaat: beter opgeleide studenten, betere ondersteuning voor onze cliënten.

Artikel Cordaan

Burennetwerk

Burennetwerk en Cordaan werken nauw samen om meer te kunnen betekenen voor cliënten en zorgprofessionals van Cordaan. Burennetwerk koppelt mensen die hulp nodig hebben aan buren voor eenvoudige klusjes of sociaal contact in héél Amsterdam. Wat is een goede buur? Dat is een vrijwillige buurtbewoner die heeft aangegeven waarbij zij of hij kan en wil helpen èn goed in is. Het is geen getrainde vrijwilliger, maar gewoon een buurvrouw of buurman die graag wil helpen. Bij klussen in huis en tuin, boodschappen doen, museumbezoek enzovoort. Ook goede buur worden?

Website