Cordaan Jaarbeeld 2017

Diversiteit

Outsider Art

Misschien wel de meest dynamische club bij Cordaan is de Outsider Art Galerie/ Atelier/ Artotheek. In het atelier naast de Hermitage maken outsider artists beeldende kunst, geven zij workshops en rondleidingen. Hun werk is verrassend, veelzijdig en ongepolijst. De galerie/ artotheek biedt deze kleurige kunstenaars een volwaardig podium, en Amsterdammers huren er unieke kunst per maand. Hoogtepunten in 2017 waren deelname aan de Biënnale in China, de covers die de kunstenaars maakten voor het limited-edition-kookboek van Ciel Bleu (Hotel Okura), en de tentoonstelling ‘Een leven in tekeningen’ van Marianne Schipaanboord.

Website Artikel aankondiging

Cordaanlezing

‘Zorgprofessionals staan in de frontlinie van de diverse samenleving’, stelt prof. dr. Monique Kremer – bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap – in haar bijdrage aan de Cordaanlezing van 2017. ‘En dat is een forse opgave. Om zorg op maat te bieden moeten zorgprofessionals onbevooroordeeld zijn: hun normen en waarden thuis laten en openstaan voor de diverse achtergronden van hun cliënten.’ Naast Monique Kremer sprak ook prof. dr. Halleh Ghorashi – hoogleraar Diversiteit & Integratie – over het thema ‘Zorg in een diverse stad.’ Bekijk hier de integrale opname van beide lezingen.’

Lezing Prof. dr. Ghorashi Lezing Prof. dr. Kremer

Theater LeBelle

“Een ontroerende ervaring, die je bloed sneller doet stromen…” , schreef een bezoeker van Theater LeBelle na een voorstelling. Theater LeBelle is een theaterwerkplaats van Cordaan voor mensen met een verstandelijke beperking. De groep bestaat uit 14 spelers. De spelers krijgen dans- en theaterlessen en werken samen met professionele podiumkunstenaars. Meer weten over LeBelle en wanneer de voorstellingen zijn? Kijk dan op de website.

Website

Rollende keukens in De Buitenhof

Bij Cordaanlocatie De Buitenhof werd een geheel eigen versie van de Rollende Keukens, een mobiel eetfestijn voor liefhebbers, georganiseerd samen met de bewoners. Daarbij hebben zij de familieleden van bewoners en het personeel uitgenodigd. Doel van dit evenement is mensen samen te brengen. Een bewoner: “Ik kan niet anders zeggen, het is vandaag een topdag.” Het was een feest met verschillende soorten keukens, zoals Thais, Surinaams én Nederlands, en het zag er zo uit.

Bekijk video

Expositie WereldAlzheimerdag

Ons Expertise Netwerk Dementie ontwikkelt kennis en stelt ervaring beschikbaar over dementie. We willen de ziekte bespreekbaar en zichtbaar maken. Bijvoorbeeld met de foto-expositie ‘De vele gezichten van Alzheimer’. Bewoners van De Buitenhof poseerden onbevangen voor de camera van Louiza Mei King. Met als resultaat een prachtige verzameling intense, menselijke portretten.

Website fotograaf

Wimpie & de Domino’s

Wimpie & de Domino’s is een popgroep waar mensen met een verstandelijke beperking hun muzikale vaardigheden laten horen. Samen met coaches Arnold, Ronald en Mark hebben de Wimpie’s de afgelopen jaren hun muzikale talent ontwikkeld en een stevig repertoire opgebouwd. Regelmatig worden nieuwe nummers uitgebracht. En daar hoort natuurlijk een goede videoclip bij. De opnames voor de clip bij het nummer ‘Lichtjes in je ogen’ zijn in volle gang. De fans moeten dus nog even wachten.

Facebook

Diversiteit bij Cordaan

Amsterdam heeft een lange historie van tolerantie. De stad is er trots op een thuis te zijn voor mensen van over de hele wereld, met in totaal 180 nationaliteiten. Cordaan is er voor al deze Amsterdammers. Ghaneze ouderen in Zuidoost, bebaarde Satudarah’s met getatoeëerde armen, jonge kinderen met leerachterstand, Syrische vluchtelingen, roze 65+-ers, eerstegeneratie gastarbeiders uit Turkije, Chinese restauranthouders in de Nieuwmarkbuurt. Voor iedereen zoeken we naar de best passende zorg en ondersteuning. We willen hierbij niet alleen tolerant zijn, maar diversiteit omarmen.

Website

Selfie Arjen Pits

Staatsbosbeheer was in 2017 één van de genomineerde organisaties voor het ‘Ei van Columbus’: een prijs waarbij bedrijven die samenwerken met ons Leerwerkbedrijf in het zonnetje worden gezet. Arjen Pits werkt samen met Staatsbosbeheer aan het groenonderhoud in het Diemerbos. Hij heeft het syndroom van Klinefelter. Daardoor heeft hij een lichte verstandelijke beperking en een aantal lichamelijke klachten. Arjen: “Het leven gaat door. Je moet altijd positief blijven en kijken naar de dingen die je wel kan.” Lees het volledige interview met Arjen in Markant, p.35.

Tijdschrift Markant

Pride Amsterdam

Elk jaar vaart Cordaan mee met de Canal Parade. Om te laten zien dat we er voor iedereen zijn: dun, rood, dik, bruin, trans, genderqueer, gay, bi of doorsnee, Westerse of niet-Westers. In 2017 lieten de opvarenden, medewerkers en cliënten, met roze lopers (sleutels) zien dat we de LHBTIQA-gemeenschap omarmen, ook in de zorg. Het was een kleurrijk gezelschap en een mooi feest. Onderdeel van Pride Amsterdam is Senior Pride: een speciaal programma gericht op roze en andere ouderen. Cordaan werkt hierin samen met Amsta, Amstelring, COC en Mokum Roze.

Verslag 2017 Senior Pride

Joodse ouderen: boek 80plus Joden

Wat houdt Joden bijeen? Is het God? Zijn het de feestdagen? Is het antisemitisme? Humor en zelfspot? Die vraag proberen bewoners van het zorgcentrum Beth Shalom te beantwoorden in het foto- en interviewboek ‘80plus Joden’. In het boek vertellen bewoners en betrokkenen over kind zijn in de dertiger jaren, over de enorme impact van de oorlog op hun jeugd en verdere leven en over de kille opbouwjaren ‘50 en ’60. Over het leven in Beth Shalom, wat Joods-zijn voor hen betekent en wat hen bindt.

Artikel NRC